Category: "Absalon Larsen Beyer"
Vi skal ta for oss det første slektsledd etter...
...Absalon Larsen Beyer og Marthe Marie Larsdatter som er våre startpersoner i slektstreet. Mange av dere har sikkert sett at jeg kaller noe for "Skomakerlinjen" og noe for "Bokhandelslinjen" og lurer sikkert på hva det betyr. På vår facebookgruppe var det i går en samtale mellom Gyri Tveitt og Ragnar Frimann Nordgreen der emnet dukket opp. Som vi ser på bildet over og under er stamfaren i bildet den samme på begge sider, mens moren er forskjellig.
Klikk på bilde for å gjøre det større.
Skomakerlinjen, vi følger den i Ragnar sin anelinje her, har navnet sitt etter 3 generasjoner skomakere, Absalon Larsen Beyer, Morten Absalonsen Beyer og Thron Beyer før Morten T.S Beyer ble kjøbmand (seilmaker) og skibsreder. Morten Absalonsen Beyer sin første kone, Berthe Selene Tronsdatter ble bare 36 år og gikk bort 1 1/2 år etter siste fødsel så om det var sykdom eller en ny graviditet som forårsaket dødsfallet sier ikke familiebibelen noe om (1791 25. august døde min første kone i en alder av 36 Aar). Morten Absalonsen Beyer var det eneste barnet som fikk etterkommere, Barbra Marie Absalonsdatter Beyer som også vokste opp ble aldri gift og fikk ikke barn.
Klikk på bilde for å gjøre det større.
Bokhandlerlinjen kunne også hatt andre navn som paraplylinjen eller malerlinjen, men denne grenen er kjent for å ha eiet norges eldste bokhandel, derfor ble dette valget foretrukket. Vi følger her Bokhandlerlinjen ned til Gyri og finner Frands Dekke Beyer som startet Beyer's bokhandel etter å ha overtatt bokhandelen etter Holger Envoldsen i slektsleddet etter Morten Absalonsen Beyer og hans nye kone Anna Margrethe Frantzdatter Diecke. Bokhandlerlinjen fortsatte med Fredrik Beyer, Thorvald Beyer og Rolf Beyer før det hele tok slutt i 1940. Egentlig var det Morten Beyer som skulle bringe den linjen videre men valgte å ikke ta den arveretten etter å ha vært med å styre bokhandelen etter farens død i 1849.
Klikk på bilde for å gjøre det større.
Jeg håper dette var en grei måte å forklare det på, altså er de 2 grener de 2 forskjellige konene til Morten Absalonsen Beyer.
Isdahl, Beyer og Det Sembske Bryggeri
Denne historien er facinerende og tar for seg ekte Bergenshistorie på det beste og det er mange personer med i fortellingen som strekker seg over flere generasjoner.
Isdahl, kommer de fra Isdalen (ligger i selve Bergen ved svartediket) eller fra Lindås i Nordhordaland? Ett spørsmål som mange stiller meg når det snakkes om denne mannen, Ølbrygger Hans Andreas Isdahl, født i Bergen 9. november 1826. Hans foreldre var Baar Magnussen Isdahl født i Isdal, Lindås 1786 og Maria Ursula Røhl født 13. september 1796 i Bergen.
Hans Andreas giftet seg den 23. september 1855 med Anna Margrethe Dekke Beyer, født 6. juni 1829 i Bergen, datter av Frands Dekke Beyer (1794-1849) og Marie de Fine von Krogh (1798-1871). Dette var ikke første giftemålet mellom en Beyer og en Isdahl men for å fortelle om dette giftemålet må man flere generasjoner tilbake i tid for å finne forklaringen.
Skipskaptein Magnus Christopher Isdahl ble født 1. juli 1823 i Bergen, han var en eldre bror av Hans Andreas. Denne mannes reiser på de "tusen hav" skal vi komme tilbake til ved en senere annledning. Han ble gift den 4. april 1850 med Anna Margretha Beyer født 3. juli 1823 i Bergen, hun var datter av Thron Beyer (1790-1852) og Benedicte Octavia Michelsen (1800-1875) i Bergen. En stor forskjell mellom disse Bergensfruene er der riktig nok og historien er som følger.....
Navnesøstrene som begge giftet seg Isdahl kom fra to forskjellige grener av Beyerslekten. Vi må tilbake starten av vårt slektstre og til Absalon Larsen Beyer (1732-1797) og fruen Marthe Marie Larsdatter (1728-1795) som fikk sønnen Morten Absalonsen Beyer den 1. januar 1760. Morten ble gift med Berthe Selene Tronsdatter (1755-1791) 2. mai 1784 i Korskirken i Bergen og paret fikk 3 barn der ett døde som spebarn, ett som ettåring mens Thron Beyer fikk ett fullverdig liv. Ett år etter at Berthe Selene hadde født sitt siste barn dør hun, sannsynligvis av sykdom for familiebibelen sier ingenting om at det var noe barn inne i bildet ved hennes død. Forøvrig en familiebibel som finnes i Beyerslekten den dag i dag, og som alle generasjoner siden har fylt inn informasjon om barn, giftemål og dødsfall i.
Morten gifter seg på nytt med Anna Margrethe Frantzdatter Diecke den 15. juli 1792 i Korskirken, Bergen. Det er ut av dette ekteskapet at bokhandler Frands Dekke Beyer kommer og dermed har vi også avslørt hvilken slektslinje Anna Margrethe Dekke Beyer stammer fra.
Hans Andreas Isdahl var ølbrygger av yrke og han ble i 1855 medeier i "Det Sembske Bryggeri" som bryggeriet ble kalt etter at Fredrik Stockfleth von Krogh Beyer (1827-1903) og Hans Andreas Isdahl kjøpte bryggeriet av Lars Semb fra Moss. Hvilket navn bryggeriet som ble stiftet i 1849 hadde før dette vites ikke. Lars Semb var sønn av Anders Larsen Semb og Anne Katrine Schou, hans mor var altså en Schou og av samme slekt som sto bak Schous Bryggeri i Kristiania! Det forklarer Lars sine 7 år på Schous Bryggeri før han kom til Bergen og startet sitt eget bryggeri.
Lars Semb var gift med Stella Cathrine Boye, Fredrik Beyers tremenning! Det forklarer sannsynligvis vennskapet Lars og Fredrik hadde seg imellom.
Hans Andreas var ikke bare medeier i bryggeriet, han var også bryggeriets ølbrygger helt frem til sin død 9. mars 1891. Han var også den som driftet bryggeriet og senere var hans sønn Frantz Beyer Isdahl med. Ironisk nok døde Lars Semb også i 1891, noe senere riktignok.
Hans Andreas ble i 1881 tvunget til å selge sin andel i bryggeriet til Fredrik Beyer, som da sto igjen som eneeier av bryggeriet. Når Hans Andreas dør i 1891 har ikke lenger Fredrik noen til å drive bryggeriet og må se seg om etter nye løsninger og kommer over at Waldemar Platou er på jakt etter ett bryggeri. Slik oppstår altså kontakten mellom Waldemar Platou og Fredrik Beyer og aksjeselskapet Hansa Bryggeri oppstår og blir vedtatt på generalforsamlingen den 26. oktober 1891.
Ved starten av Hansa Bryggeri satt slekten på 200 000 av de 300 000 kronene som startkapitalen lød på og den var fordelt som følger: Fredrik Beyer kr. 130 00,- (det samme sum som han solgte bryggeriet til Platou for), Frants Beyer Isdahl kr.50 000,- og hans mor Anna Margrethe Isdahl kr.20 000,-. I tillegg eiet familien Mowinckel en del aksjer i bryggeriet. I styret for Hansa Bryggeri har både Frantz Beyer Isdahl og Fredrik Beyer sittet.
Første bilde: Hans Andreas Isdahl Eier/kilde: Slekten Juell
Andre bilde: Frantz Beyer Isdahl Eier kilde: Slekten Juell
Absalon hadde flere søsken og en oppvekst i Gloppen...
Absalon Larsen Beyer var ikke enebarn slik vi lenge har antatt. Hans mor Ane Marie Mortensdatter Beyer som ble født 1703 på Eid i Sogn og Fjordane ble gift i Gloppen med Mons Olsen mellom 1736-38, kirkebok for årene mangler. Mons Olsen var snekker av yrke og husmann på Gimmestad i Gloppen hvor ekteparet bodde. Mons døde sansynligvis i mars/april 1745 (skifte 6. april 1745) like før hans kone skulle nedkomme med parets tredje barn. Ekteskapet mellom Mons og Ane Marie ga Absalon 3 søsken der 2 av barna døde ung.
1) Morten Monsen Beyer, død 2 år gammel, 1739-1741.
2) Mette Kirstine Monsdatter Beyer 1741-1812.
3) Eva Monsdatter Beyer 1745-1745, faren døde ca 1 måned før Eva ble født.
Familien flyttet etter Mons sin død "hjem" til Eid der hun og familien bosatte seg sammen med Ane Marie sine søsken Dorthe og Inger. Faren Morten Absalonssøn Beyer døde i 1737. Som kjent dro Absalon videre fra Eid ca 1750 og bosatte seg i Bergen der han i 1753 er innskrevet i skomagerlauget:"Indskrevne læredrenge/ Hos Jochim Horn 1/10/1753, 4 1/2 aar fra 24/6 og give penge for det halve aar som er betalt."
Mette Kirstine var den av Absalons søsken som vokste opp og ble i 1770 forlovet, for så i det påfølgende år bli gift med Corporal Peder Starem i Eid. Vi vet lite om Peder, men vi tror det er en eldre mann, men vi er på ingen måte sikker. Også Mette Kirstine og Peder fikk 3 barn: 1) Else Marie Pedersdatter 1771-1774. 2) Mons Pedersen 1774-Unknown. 3) Ole Pedersen 1775-Unknown. Peder dør allerede i 1775, like etter Ole sin fødsel. Vi tror Mons døde som barn, han er ihvertfall ikke med i folketellingen 1801 når moren er å finne i Bergen.
Etter tante Dorthes død i 1783 og morens død i 1785 hadde nok ikke Mette Kristine noe valg da bare tante Inger var igjen av nær slekt i Eid og flyttet dermed til Bergen. Trolig bodde de hos Absalon og Marthe Marie inntil hun 22. november 1889 gifter seg i Domkirken med Hans Monsen fra Fana like utenfor Bergen. En av forloverene i bryllupet til Mette Kirstine og Hans er selvsagt broren Absalon.
I folketellingen for Bergen i 1801 finner vi Hans, Mette Kirstine og felles sønnesøn Peder Olsen. Altså har Ole sannsynligvis fått en sønn Peder, men lenger har vi ikke kommet i forskningen av denne slektstråden ennå. Spennende blir det å se om det finnes etterkommere av Absalons søster Mette Kirstine i dag eller ikke.
Jeg må takke Ole G. Taraldset som tipset oss og la frem saken på en utmerket måte. Jeg må også takke Tor Kvien for all hjelp han har bidratt med i denne og andre slektssaker.